Paris

I hjertet af Paris med udsigt til Louvre

Velkommen til Paris …

Når man kommer ind i lejligheden på 6 etage er det bedste at gå lige frem og åbne vinduet ud mod Seinen. Rue De Louvre løber nærmest direkte ud i floden få hundrede meter fra lejligheden.

Louvre er at finde på den anden side af gaden.

Eftermiddagslyset får kalkstenen i den østlige kolonnade til at lyse op. Det er svært  der i vinduet  ikke at drømme om de 38.000 genstande der gemmer sig derinde bag det smukkeste eksempel på fransk Barok arkitektur.

Der er aftenåbent på Louvre. Gå derover så sent som muligt. Efter sanserne er blevet bombarderet og plejet er det nærmest en pligt at slentre over den indre gård – der bærer navnet Carree – og ud igennem Pavilion Art og så ind på broen Pont de Arts. Den gamle træbro – som oprindeligt blev bygget af Napoleon – er som skabt for flanører og er indbegrebet af romantik og Paris.

En anden dag  i mørkningstimen  når år solen kysser byen godnat – find en god flaske rødvin og se månen skinne i Seinen. Fra du går ud af lejlighedens hoveddør til du står på Pont Des Arts går der 3-4 min.

Pont Des Arts

I århundreder har Paris været en magnet for kunstnere. De søger nærmest alle herned og vender hjem med inspiration og mentalt ændret.

Det er Asger Jorn der i 1936 tager motorcyklen til Paris og søger ind på Fernand Légers malerskole og senere hjælper Le Corbusier på verdensudstillingen i Paris 1937.

Det er Willumsen der residerer i en pragtfuld lejlighed fra fra 1890-94 og I disse år lader symbolismen æde sig ind i sit maleri for aldrig at slippe taget igen.

Det er Sonja Ferlow der skaber værker der hviler i troen på fællesskab og omsorg  på tværs af kulturer. I Paris skriver hun ” det er kun i kraft af hinanden vi kan leve og ånde og ingen skaber alene …”.

Richard Winter kommer forbi og sammen gr de over til Giacometti. Winter køber et par skulpturer.

Det er J. A. Jeerichau der opsøger sine helte ned langs Middelhavskysten og ved Venedigs laguner  for at vende tilbage til Paris. Sammen med Salto lejer han et atelier i Rue Norte Dame Champs. Møder Matisse og Picasso. Picasso foreslår de ikke skal rejse og male sammen. Men en indre smerte æder ham op. Den 16. august banker Jerichau på Saltos dør og de spiser morgenmad på Cafe ”Rotonde”.

De tager ud til Boulogne skoven og er senere at finde på varieteen ”Maillol”. Da de kommer hjem skyder Jerichau sig selv. Vi mister et malerisk geni i Paris. Kun 26 år gammel.

Den unge Scherfig kender 30 ernes Paris og lader nogle af sine tidlige krimier forgå her. I hans bog ”Den døde mand ” har han selv malet forside omslaget med titlen ”Fra Paris 1931”.

Ricard Mortensen og Robert Jacobsen bor i Paris. Mortensen fra 1947-63. De udstiller i det legendariske galleri Denise Rene. Mortensen flyttede ind hos Denise. Det kan man godt forstå. Det er kun få år siden hun døde og galleriet er der stadig.

Mytologien hænger i luften og det bare et spørgsmål om at opsøge den. Er man til ”den tabte tid” tænker man jo på Proust, Gertrud Stein, Simone Beauvoir, Sylvia Beach, Hemingway, Sartre, Albert Camus. Og cafeerne ligger der stadig – stederne de mødtes, drak, diskuterede og fandt nye elskere. Besøg de berømte steder i de sene nattetimer eller når de åbner om morgenen. Så er den tabte tid nærværende.

Jerichau drak morgenkaffe på Cafe Rotonde. Hemingway skriver i ”The Sun Also Rises” at taxichafføren automatisk kører til Rotonde  hvis man ikke bad om andet.

Jeg foretrækker Rotonde når den åbner kl. 7.00 og man kan ”høre” de gamle gæster Picasso, Henry Miller, Gertrud Stein, Kiki, Duchamp, Man Ray, Dieago Rivere og Samuel Beckett diskutere om de skal gå hjem langs Seinen eller drikke en kaffe mere i Hallerne. Når de forsvinder får man den bedste ”HOMEMADE SQUEEZED FRUIT JUICE FRENCH BAGUETTE TOASTS.”

Lejligheden er indrettet med kunst og der bliver samlet på danskere der har været i Paris. Mertz boede her i mange år og hans collager er der flere på væggene. Jesper Christianen har lavet et værk med udgangspunkt i Walter Benjamins Passageværk. (De gamle glasoverdækkede passager hvor man flanerede flittigt ved århundrede skiftet er et besøg værd.)

Asger Jorn på vej til Paris 1937. Værk af Henry Heerup.

På et berømt litografi af Herup ser man Asger Jorn på motorcykel på vej med Paris. Birkmose malede og elskede de smukkeste kvinder i Paris og hans collager hænger på væggene i Louvre rummet.

Sala har malet Paris ved nattetide. Han har nydt den lune nat og cafeerne der aldrig lukkede.

Men for mig vil rummet ud mod Louvre og udsigten altid været knyttet til min ven fra Eventyrernes Klub  Troels Kløvedal. Han lånte lejligheden i Paris. Var egentlig ikke meget til storbysferie. Da han kom hjem var han begejstret.” For helvede Tom  hvem havde set den gamle skipper blive frankofil. Om aftenen sad jeg i Louvrerummet og læste Thorkild Hansens ” Et atelier i Paris”  Jeg nød det i den grad.”

Det er det lejligheden går ud på. Opsøg det nye og moderne eller den mytologi som Paris er så rig på. Hemingway sagde det dengang i 30 erne og det stemmer ” Der er ingen ende på Paris.”

Se lejligheden

Anbefalinger

Museer og gallerier

Atelier Brancusi
Åbningstid: Mandag-Søndag 14-18.
Lukket om tirsdagen.
Fri entre
centrepompidou.fr/en/Collections/Brancusi-s-Studio

Ved siden af det verdensberømte Centre Pompidou finder man det fantastiske lille museum, Atelier Brancusi. Constantin Brancusi blev født i Rumænien i 1876 men boede i Paris fra 1904 til hans død i 1957. Han skabte de fleste af hans verdensberømte værker i sit atelier i 15. arrondissement. I sit testamente donerede han hele sit værksted med alle skulpturer til den franske stat, der er resultatet af denne perle af et museum! Museets samling rummer 137 skulpturer, 41 tegninger, 2 malerier og mere end 1600 originale fotografier af Brancusi.

Musee Nature et chasse
62 Rue des Archives
Åbningstid: 11-18, mandag til lørdag.
Entre: 8 €
chassenature.org

Måske det mest undervurderede museum i Paris og eftersigende et af Wes Andersens yndlings steder! Bag den terrakottablå dør finder du et palæet fra det 17. århundrede med en eventyrlig samling af jagt objekter – alt fra jagtrifler der har tilhørt sagnomsuste krigerkonger, sjældent antik jagtudstyr og udstoppede dyr fra rejser til de varme lande. Musée de la Chasse et de la Nature er ikke et typiske indelukkede og støvet gammelt museum. Museet er fyldt med moderne kunstinstallationer der på fineste vis spiller sammen med den gamle samling. Mange af Frankrigs mest berømte kunstnere har udstillet her – deriblandt Sophie Calle.

Om man er stor fortaler for jagt eller en blød dyreelsker er dette museum et must. Ejeren af museet har værnet om museets historie og ærer de udstoppede dyr som var det de mest dyrebare kunstobjekter.

Musee de la vie romantique
16 Rue Chaptal
Tirsdag-Søndag, 10-18.
Lukket mandag
Entre: Gratis
museevieromantique.paris.fr/fr

Musée de la Vie Romantique ligger i det smukkeste hus, tidligere ejet af kunsteren Ary Scheffer, bygget i 1830. Museet ligger i La Nouvelle Athènes i Pigalle og indeholder en fantastisk samling af kunst fra den romantiske peride. Stueetagen er viet til George Sand og indholder portrætter, møbler og smykker på 1700 og 1800-tallet. På førstesalen er samlingen af Ary Scheffers værker. Museet er fantastisk men vinder på stedets charme og romantik – husk at besøge museets tearoom, Rose Bakery, der er et ægte tilflugtssted fra den pulsenrende storby. Her er fred og ro og er lige så romantisk som museets navn lægger op til.

Fondation Giacometti
5, Rue Victor Schoelcher
Onsdag-lørdag: 10-18.
Book dit besøg online.
Entre: 8,5 €
fondation-giacometti.fr

Endnu et lille og ganske undervurderet museum. Giacometti Institute ligger i en fredet Art Deco-bygning hvor man har genskabt Alberto Giacometti studie og bibliotek. Museet rummer en smuk samling af giacoemtti værker i gips, jord og bronze samt over 5000 tegninger. Fondation Giacometti er indrettet til at give et intimt indblik i kunstnerens virke og er derfor indrettet med kunstnerens egne møbler og hans malerier på væggene. Der er løbende udstillinger med Rodin, Man Ray og Douglas Gordon der alle curateres sammen med Giacometti’s værker.

Musee Gustave Moreau
Åbningstid: Onsdag-Mandag, 10-18.
Lukket tirsdag.
14 Rue de la Rochefoucauld
musee-moreau.fr
Entre: 7€

I dette smukke hus i Nouvelle Athen ligger Musee Gustave Moreau, det tidligere hjem for kunsteren af samme navn der nu er omdannet til museum. Her er salon-ophængning for alle pengene, præsenteret i Moreaus hus, omgivet af hans personlige ejendele. På væggene er hænger flere hundrede malerier og tusindevis af tegninger. I 1897 besluttede Moreau at overdrage huset til den franske stat i ønsket om at offentligheden kunne få gavn af hans og hans samtidige kunstneres værker. Det er en privat oplevelse at træde ind på Musee Gustave Moreau som de færreste turister prioriterer. En lille, øverste perle!

Perrotin
76 rue de Turenne
Åbningstid: Tirsdag-lørdag
Lukket: mandag og søndag
Fri entre
www.perrotin.com

Galerie Perrotin behøver næppe en introduktion, men den får i alligevel. Galerie Perrotin hører til blandt de bedste gallerier i verden og deres afdeling i Marais kvarteret et ALTID et besøg værd. Emmanuel Perrotin repræsenterer en perlerække af verdens største kunstnere (Maurizio Cattelan, Takashi Murakami, Wim Delvoye, Paola Pivi, Sophie Calle, Pierre Soulages, JR, Jean-Michel Othoniel, Claude Rutault, Xavier Veilhan) Galleriet ligger i det imponerende townhouse og strækker sig over 3 etager plus en shop i gården.

Restauranter

Clown Bar
114 rue Amelot
Onsdag-søndag, 12-22
Lukket mandag og tirsdag.
+33 1 43 55 87 35
Husk at reservere bord.

Why the name? Restaurant Clown Bar var tidligere kantine for et cirkus der ligger rundt om hjørnet fra galleriet. Clown Bar er ikke en velbevaret hemmelighed eller en undervurderet romantisk restaurant, det er derimod en af Paris mest populære restauranter – med god grund! De historiske lokaler er dekoreret med Belle Epoque fliser og vinkortet er fyldt med naturvin. Restauranten er særligt kendt for deres lamme-hjerne ret, men menukortet indeholder også klassiske, franske retter med et asiatisk tvist. Uden tvivl et af de bedste spisesteder i Paris.

Au Passage
1 bis passage de Saint Sébastien
Åbningstider: Mandag-lørdag, 18-23
Lukket søndag
+33 01 43 55 07 52
Husk at reservere bord i god tid.
restaurant-aupassage.fr/en

Au Passage scorer toppoint for alle de ting vi elsker ved en god restaurant oplevelse. Her er ikke tale om en Michelin-stjerne oplevelse, men dit nye stamsted. Fra kød og grøntsager til æg er alle ingredienser altid hentet frisk fra markedet. Menuen ændres dagligt, alt afhængigt af hvad der er på de lokale markeder. Atmosfære er fantastisk – mange af prises bedste sommelier og kokke hænger ud her på deres fridage (særligt dem med stor kærlighed for naturvin!). Hvis du er heldig er der lam på menuen og den er et must – muligvis det bedste stykke lammekød du får i dit liv. Stemningen er laidback og atmosfæren festlig. Du kan desuden blive mæt for 35€. Reserver online eller tag en af de sene seatings.

Her er de bedste bistroer i Paris

Paris’ ry som verdens bedste restaurantby kan diskuteres, og det er desværre let at spise både dyrt og dårligt i byen. Men den rigtig gode bistro findes stadig, og selv om Paris er en dyr by, så kan det stadig lade sig gøre at spise billigere end herhjemme. Niels Lillelund, restaurant- og vinkritiker på Jyllands-Posten, afslører her nogle af sine yndlingssteder.
euroman.dk/gastro/her-er-de-bedste-bistroer-i-paris

Praktisk information

I hjertet af Paris

Lejligheden kan lejes for 7000 kr. pr. uge.

Booking

Kontakt os her

E-mail
Lone Christoffersen
loneb@tomchristoffersen.dk

Telefon
Tom Christoffersen +4526377210
Lone Christoffersen +4526127210

– eller skriv til os direkte her

  Indhold
   Add a header to begin generating the table of contents

   Ud over muligheden for at leje en af de omtalte boliger, arrangerer vi også rejser til:

   Iran

   Kunst og kulturrejse til Iran

   Libanon

   Kunst og kulturrejse til Libanon

   Læsø

   Kunst og kulturrejse til Læsø

   Tanger og Alexandria

   Kommende rejser til Tanger og Alexandria

   Scroll to Top