Læsø
Asger Jorns hus og atelier
Velkommen til Læsø …
Asger Jorn sidder i et tog den 31. januar 1964 på vej op gennem Jylland. Han møder en gårdejer fra Læsø. Han vil sælge sin gård. Asger Jorn køber ubeset gården Bangsbohave.
Der er 40 tønder land samt et hovedhus og en kostald.
Galleristen Børge Birch køber også hus på øen. Da Jorn år efter købet endelig dukker op og ser huset, bor han hos Birch, her overmaler han væggene i Birchs hus – uden at spørge om lov!
Jorn har mange ønsker til ombygningen af sin ejendom, han udtaler til Ekstra Bladet:
Mærkeligt nok, men det er egentlig det første atelier jeg har, som er indrettet helt efter mit eget hoved.
Børge Birch sælger hans malerier og bygger om for ham. Gallerister er vigtige. Sagde galleristen!
Det var en sen eftermiddag i galleriet. Året er 2007. En kunstner fortæller over en kop kaffe, om dengang han besøgte Jorns hus på Læsø. Noget af en ruin. I et aflukke så han tomme hvide lærreder.
Vi skriver til Jorns enke – Nana Jorn. Der går nogle uger og huset er købt. Ubeset.
Hovedhuset er som en ruin. Atelieret stod næsten, som da Jorn forlod det for sidste gang i januar 1973. Han døde 1 maj. Men han valgte at tilbringe sin sidste jul og nytår i Bangsbohave/Læsø. Sammen med Nana og gode venner.
I samarbejde med Peter og Janne Linder istandsætter vi huset. Med håndværkere fra Læsø blev alt ført tilbage, som dengang Jorn og familien brugte huset. Huset er fyldt med historier. Mytologien sidder i væggene, og ikke mindst i atelieret hænger den stadig i luften.
Jeg har det med Asger Jorns hus på Læsø, som den amerikanske digter Allen Ginsberg havde det med Tanger og hotel Muniria. Han skrev til sin forfatterven William S. Burroughs i 1957:
”There is something special about Tanger. It is the only place, when I am there, I don’t want to be anywhere else.”
Læsø har i generationer været et sted hvor kunstnere slog sig ned.
Guldaldermaleren Martinus Rørby maler en mand med søkikkert stående på et tangtag i 1847. Bemærkelsesværdigt er det, at to af det 20 årh. største internationale danske profiler, slog sig ned på øen. Jorn og Kirkeby.
Eller som Per Kirkeby så smukt skriver i sin bog LÆS Ø:
En sandbanke ude i havet
udfældet hvor tåge og saltvand mødes
dette tynde lasurlag blev tilflugt for
malende munke
Besøg Læsø. Brug huset. Nyd restauranter og fiskehandlere i særklasse. Spis dig mæt i Jomfruhummere. Køb verdens bedste sydesalt og se det blive ”sydet.” Besøg de berømte tanggårde og det smukke museum. Og se her Michael Anchers maleri af Læsøpigen.
Selv i højsæsonen er der øde strande, og der bydes på et plante- og dyreliv i særklasse.
En særlig kærlighed har jeg til Regnspoven. På Læsø hører man ofte dens vemodige kalden. Læs om købet af Asger Jorns hus. Om kunstnerne på øen mm. jorn-laesoe.dk
Læs om vores rejser til Læsø: arttravel.dk
Se huset (i dag)
Anbefalinger
Thorsen fisk
Industrivej 1
9940 Østerby Havn
Åbningstider: 10-13 tirsdag-lørdag. Højsæson: 10-17.
thorsenfisk.dk
23 60 64 55
I Østerby havn ligger vores yndlings fiske-pusher: Thorsen Fisk. Her skal man stå tidligt op for at få fingrene i Læsøs friskfangede specialitet: Jomfruhummer! Husk også at prøve deres fiskefrikadeller og hjemmelavede remoulade.
Carlsens Hotel
Havnebakken 8
9940 Vesterø Havn
carlsens-hotel.dk
98 49 90 13
På Carlsens Hotel i Vesterø Havn finder man en lille tidslomme fra dengang Asger Jorn boede på øen – og hang ud med de lokale fiskere.
Carlsens Hotel har er en yderst charmerende krostue – her drikker man kolde øl og spiller billiard med havudsigt. Bemærk navnene på væggen i krostuen – hver gang en fiskekutter hugges op, skriver man navnet på den hedengangne kutter på væggen.
Stedet er ikke renoveret siden Jorns tid, og det er en autentisk (og lidt røgfyldt) oplevelse at hænge ud på Carlsens. Hvis sulten skulle melde sig, kan man smutte ind på den tilstødende restaurant og få sig en bid – her serveres der traditionel dansk mad.
Museumgården
Museumsvej 3
Byrum, 9940 Læsø
laesoe-museum.dk
Åbningstid: Skifter efter sæson. Juni-august: 10-16. Resten af året 10-12 eller 14, afhængig af dag. Tjek hjemmesiden for at være helt sikker.
Museumsgården, eller Lynggården, er et frilandsmuseum på sit oprindelige sted. Med sit enorme tangtag med bevoksning af blomstrende planter, er den et af de få eksempler på de tanghuse, der tidligere var så almindelige på Læsø, og som ikke findes andre steder i verden. Huset har været beboet siden 1630´erne, og frem til 1949 af husets sidste beboer, Sine Krogbæk. Indboet i det charmerende lille hus er stadig placeret, som da Sines forældre overtog gården omkring år 1860 – med åbne ildsteder, alkovesenge, uden elektrisk lys og med brønd på gårdspladsen.
Huset er en sand tidslomme fra dengang mændene var på havet en stor del af året, og hvor kvinderne tog sig af landbruget og gårdene. I huset finder i også det berømte værk “Læsøpige i Nationaldragt” af Michael Ancher.
Museumshuset
Byrum Hovedgade 68
9940 Byrum
laesoe-museum.dk
Åbningstider: Skifter efter sæson. Juni-august: 10-16. Resten af året 10-12 eller 14, afhængig af dag. Tjek hjemmesiden for at være helt sikker.
I 2017 åbnede Museumshuset i Byrum. Her finder du alle Læsøs bedste historier samlet ét sted. Blandt andet historien om sølvskatten fra Bogøgård – Danmarks største sølvskat ejet af Laurids Melchiorsen, der gravede sin gigantiske sølvskat ned i en lerkrukke på sin grund, uden at fortælle sin kone det og derefter omkom på havet.
Læsø Saltsyderi
Hornfiskrønvej 3
9940 Læsø
laesoesalt.com
Tæt på det naturskønne område Rønnerne, finder du Læsø Saltsyderi.
Saltsydningen startede i 1300-tallet, og i 1481 leverer man 36 ton (!!) salt tre gange om året. Efter mange advarsler forbød Kong Christian d. 3. i 1652 alt saltproduktion på øen. På det tidspunkt var skovene på Læsø blevet brugt som brænde under saltkedlerne, og der var ganske enkelt intet skov tilbage, hvilket gjorde det muligt for sandflugten at æde både byer og kirker. Læsø saltsyderi var muligvis Danmarks første, større industri og som gav økonomisk mulighed for at bygge hele 3 kirker på 50 å,r men endte med en katastrofe da man opbrugte naturens ressourcer. I 1991 blev saltsyderiet genoprettet, og der laves i dag salt efter de gamle metoder.
Gourmet restauranter verden over priser Læsøsaltet, og det betegnes igen som værende Læsøs guld.
Rønnerne
En lille vandring i Rønnerne kan på det varmeste anbefales. Ved Rønnerne kan man se de saltholdige søer som indeholder 12-13 % salt (mod havvandets almindeligvis 2-3 %) og det er her, man henter vand til saltsyderiet.
Der er et utal af fantastiske historier om dyrelivet i Rønnerne – fx om eng myren, hvis forhøjninger man ser i landskabet, de er bosted for myrer, der holder bladlus – og ”malker” dem for sukker. De flytter jævnligt deres bladlus. Er man heldig støder man på den sjældne Svalehale sommerfugl på træk fra Sverige. Den er i de seneste årtier kun set på Læsø. Men uanset om du ser sjældne dyr og planter – er der højt til himlen og naturen er umulig ikke at blive påvirket af.
Danzigman
Stranden Danzigmann finder du lidt uden for Østerby havn, og er et af de smukkeste naturområder på Læsø. Her er den hvide sandstrand omgivet af høje klitter så langt øjet rækker. Det er her de fleste både strandende, og det udgjorde en vigtig indtjening for Læsøboerne i mange år! Historien går på, at fællesbønnen lød “men er det Herrens vilje, at de skal strande, så lad det da ske på vores revler”. Danzigmann strandområde er desuden opkaldt efter et skib fra Danzig der strandede i 1741. På en god dag kan du både opleve sæler og finde rav på denne smukke strækning.
Litteratur
Praktisk information
Lej huset på Læsø
Huset på Læsø kan lejes i en uge for 5950 kr.
I 2007 købte vi Asger Jorns hus på Læsø af Nanna og Ib Jorn. Huset er i dag sat i stand og bruges af kunstnere, forfattere og forskere, men du kan også leje huset.
Huset ligger væk fra landevejen ikke langt fra Byrum. Der er to soveværelser. Jorns gamle med dobbeltseng og et ekstra værelse med 2 senge. Huset er bevaret i Jorns stil.
Hvis man ønsker et alm. sommerhus er dette ikke det rigtige valg. Dette hus er en tidslomme med masser af historie.
Derudover kan der redes op flere steder med senge der kan slås ud. Til disse må man selv medbringe sengetøj, dyner osv.
Huset har ikke TV, men en bogreol der bugner med kunstbøger om Jorn på Læsø og bøger skrevet af Jorn.
Der er ikke opvaskemaskine, men internetforbindelse og masser af varmt vand. Huset er bevaret i den stil som Jorn skabte først i 70´erne. Såfremt man forventer et sirligt og klassisk sommerhus er dette hus det forkerte valg. Huset er altså en gammel gård. Lej ikke huset hvis du forventer et almindeligt sommerhus. De kalkede vægge kan afskalle og huset er 200 år gammelt.
Huset er ikke et moderne sommerhus. Det er et historisk rum man flytter ind i. Opholdstuen har moderne lædermøbler, men de er fra 70´erne. Pejsen i opholdsstuen er Jorns gamle og skal bruges rigtigt. Trådnettet skal sidde på når den brænder. Det er også det gamle badeværelse. Der en en bruser. En stor pejs i atelieret er meget brugbar og fungerer optimalt. Der er altid brænde til rådighed.
Huset ligger væk fra vejen, og der er helt stille og der kommer ingen biler er andre forbi.
Der kan komme folk der har hørt om Jorns gård forbi men stedet er ikke nævnt i turistbrochurer og ikke markeret på et kort. Der er 10 min. gang til vandet – det er dog ikke badestrand – de 2 bedste er i Vesterø og Danzigmann.
Vi understreger det lige en sidste gang: du skal kun leje vores hus på Læsø, hvis du kan se charmen i et gammelt hus! Hvis din ferie ødelægges af at der ikke er opvaskemaskine, vaskesøjle, TV og andre luksusting er dette ikke et hus for dig!!
Med til huset følger 25 tønder land, hvoraf 20 tønder land ligger ned mod strandengene og 5 tønder land for enden af stranden Danzigmann. Huset ligger i et naturskønt område. Fra huset er det nemt at komme omkring på øen. Supermarkeder, fiskeforretninger, Læsø Saltsyderi, Spa og Wellness og lækre restauranter er alle lette at nå fra huset – med cykel eller bil.
Vi bor ikke på øen og du vil blive modtaget af dem der står for rengøring af stedet.
Booking
Er i 2023 udlejet til LKK ( Læsø kunst og kultur )
Kontakt os her
E-mail
Lone Christoffersen
loneb@tomchristoffersen.dk
Telefon
Tom Christoffersen +4526377210
Lone Christoffersen +4526127210
– eller skriv til os direkte her
Ud over muligheden for at leje en af de omtalte boliger, arrangerer vi også rejser til:
Iran
Kunst og kulturrejse til Iran
Libanon
Kunst og kulturrejse til Libanon
Læsø
Kunst og kulturrejse til Læsø
Tanger og Alexandria
Kommende rejser til Tanger og Alexandria