Hornbæk

200 m. fra stranden

Velkommen til Hornbæk …

Sommerhuset i Hornbæk er et af de huse som kaldes de syv søstre. Bygget i starten af dette århundred. Samme bygmester og samme stil.

Uprætentiøst og med inspirationen hentet fra den anden side af sundet. Rødmalet træ udvendigt og hvidmalet træ indvendigt. Den dybe røde farve er selvfølgelig den berømte svenske Falurød. En såkaldt slammaling der består af jordpigment, rugmel, vand og lidt linolie. Opfundet i 17 tallet og stadig den bedste og så farven!

Ud mod Nordre Strandvej troner en kæmpe blodbøg der bliver magisk i morgenens modlys og ved dens side står en af de sjældne skovfyr – som Hornbæk er berømt for. Vinder rusker ofte i de 50 meter høje stammer.

For 15 år siden plantede vi en vinstok fra Bourgogne. Den kravlede først hen af den udvendige facade. Så op over altanen og senere ind i havestuen – her smider den sine søde druer ud over pelargoniaer der er indsamlet fra hele verden.

Særligt den der blev plukket i Sinai ved Sinaibjerget, tæt ved Sankt Katharinas Kloster, trives sammen med den fra Petra. Blomsten har samme lyserøde farve som klipperne i Jordan.

Der er fyldt med kunst. Det vi kalder sommerhusbilleder – en and, en ko, en blomstrene gren og en figen der åbner sig i solen. Men huset vigtigste maleri er af Einar Wegener/Lili Elbe. Gift med Gerda. Året inden de drager til Paris sidder han med malerpaletten – en sommerdag på Hornbækstand. Det emmer af sol, vand og sitrer af en masse andet – der var på vej.

Einar Wegener: En sommerdag på stranden. 1912

I en støvet antikhandel i Paris fandt jeg for 25 år siden en 17-tals terrakotta havefigur. Det er Diana – jagtgudinden. Datter af Jupiter og tvillingsøster til Apollo. Hun byder dig velkommen med sin nøgne ynde og skønhed. Men mest elsker jeg hende, fordi hun også er månens gudinde.

Inden Skagen blev en kunstnerkoloni, kom malerne til Hornbæk. Først P.S. Krøyer og så Viggo Johansen, Frants Henningsen og snart også Holger Drachmann og Carl Locher. De var jævnaldrende medlemmer af en generation, der ville væk fra nationalromantikkens iscenesatte og pittoreske naturopfattelse. De ville finde motiver, der ikke allerede var slidt tynde af et ældre kuld af kunstnere.

Se evt. artiklen i Kristligt Dagblad Skagens kunstnerkoloni blev skabt i Hornbæk.

Hornbæk lå ud til et smukt hav med brede strande og var befolket af fiskere, der var mærkede, men også forædlede både af deres arbejde og omgivelser, som man ikke mindst kan se i Krøyers karakterfulde akvarelstudier af fiskernes ansigter. I husets lille kunstsamling er der et portræt …

Fra huset er der under 5 min. gang til du står ved en af Danmarks bedste strande og ser over mod Kullens fyr og oplever netop det lys som de unge malere blev draget af. Den 22 årige Krøjer nød at være væk fra byen og brugte lejligheden til at lære at svømme.

På hylderne finder du en bred vifte af litteratur. Men vigtigst er familiens helte: J.P Jacobsen (glem nu ikke at han inspirerede Thomas Mann og startede Det moderne gennembrud i Danmark), Henrik Nordbrandt, Søren Ulrik Thomsen, Jørgen Leth og så måske den bedste digtsamling skrevet på dansk: Digte 1906 af Johannes V. Jensen.

Alle der låner huset har pligt til at læse digtet Ved Fokosten og lovprisning af fire stykker smørrebrød og hele (sommerhus-)livet.

Nu har jeg det godt.
Der staar fire blomstrende Stykker Smørrebrød for mig.
Først spiser jeg et med Æg og Sild –
O Anelsen om Svovlbrinte og om Jodlugt fra Havets Tangskove!
Derpaa sætter jeg Tand i et ungt skært Stykke med Steg,
og her fordyber det Smagen, at jeg tier.
Rullepølsens Bouquet af Faar og af oliedryppende Maskiner, Væverier, udvider mit Velbefindende.
Osten knytter Stemningen af forraadnelse og rygende Elskov sammen i mit Hjærte.
Men nu skælver mit Bryst imod Snapsen,
som jeg har skænket mig af den iskolde Flaske.
Se den spiller, den ler klart,
jeg holder den op som en stor levende Diamant,
Kornbrændevin …

Uddrag af Johannes V. Jensens ‘Ved Frokosten’, Digte, 1906.

I et lille anneks vil du finde et Arabisk bibliotek og en slags Divan med et Irakisk broderet tæppe. Før Islamiske digte og alt ud i persiske digtere – med hovedvægten på Hafez — malerier og indsamlede fotografier og olielamper fra – netop Arabien og Persien. Når du åbner bøgerne vil der ofte drysse ørkensand ud. Det fungerer som arbejdsværelse og til planlægning af rejser i Mellemøsten – når det ikke er udlejet.

Velkommen til Hornbæk.

Se huset

Anbefalinger

Museer

Munkeruphus
Munkerup Strandvej 78
3120 Dronningmølle
Åbningstider: Juni-august 12-17
Åbningstiden varierer efter årstid.
Entré: 70 kr.
munkeruphus.dk
31 13 72 03

Ti minutter i bil fra sommerhuset ligger udstillingsstedet Munkeruphus.
Munkeruphus præsenterer samtidskunst i et historisk kunstnerhjem. Munkeruphus var fra 1958-82 hjem og arbejdssted for Gunnar Aagard Andersen. I dag et det et kulturhus drevet af frivillige med skiftende udstillinger af samtidskunst, kunsthåndværk, design og arkitektur. Det smukke hus ligger i en park ud mod Øresund og er i sig selv er et besøg værd.

Rudolph Tegners Museum
Museumsvej 19
3120 Dronningmølle
Åbningstider: Parken er åben 24/7
Museet er åben tirs-søndag (Juni-august) 11-18.
Åbningstiden varierer efter årstid.
Entré 70 kr.
rudolphtegner.dk
49 71 91 77

En halvtimes kørsel fra sommerhuset finder du Rudolph Tegners Museum og Statuepark. I det fredet naturområde syd for Dronningmølle ligger den bunkerlignende museumsbygning fra 1938. Museet er et monument over én enkelt kunstner, Rudolph Tegner, der selv opførte det.

Tegners værker er ofte voldsomt store, monumentale og i øjenfaldende, hvilket mange i hans samtid fandt provokerende. Museumsbygningen har 11 meter til loftet og er opført som en ottekant – det er på samme tid en rolig og voldsom oplevelse med sin bombastiske betonarkitektur. Efter museet skal du gå en tur i “Rusland”, naturområdet som Tegners statuer står i. Her kan du se 14 af Tegners statuer mens du går i de lyngklædte bakker.

Restauranter

Gilleleje krostue
Havnevej 14
3250 Gilleleje
Åbningstider: mandag-søndag 10 – 19.30
gillelejehavn.dk
48 30 30 39

Charmerende krostue i Gilleleje Havn. Kroen er gammeldags indrettet og serverer ligeledes traditionel, dansk mad – særligt deres smørrebrød med friskfanget fisk er lækkert. Portionerne er overvældende store og lækre. Krostuen bager deres eget brød – husk at få få et frisk rugbrød med hjem inden i går.

Vigtigt! Gilleleje Krostue og Gilleleje Restaurant ligger i samme hus – gå til højre for at komme ind i krostuen. Restauranten til venstre kan vi ikke anbefale.
Priser på smørebrød 90-175 kr.

Ishuset
Havnevej 9 B og Øresundsvej 6
3100 Hornbæk
ishuset.hornbaekis.dk
Åbningstider: Mandag-søndag 14-21

Duften af friskbagte vafler lavet på eget jern er det der lokker flest kunder til Hornbæks ishus. Ishuset sælger flødeis fra Hansens Flødeis af de lækreste råvarer og de smager virkelig godt! Perfekt efter en lang dag på stranden.

Hornbæk Bodega
A R Friis Vej 10
3100 Hornbæk
Åbeningstider: Mandag- søndag 12-10
www.bodegaen-hornbæk.dk
49 20 00 30

Hornbæk Bodega er i dag en del af Strandpavilionen. Bodegaen var i 70 erne stedet hvor de rigtige og smarte kom. Da racen døde ud blev stedet forsømt og led en langsom død. Men den er på fineste vis vagt til live. Og den er lykkeligvis ikke moderniseret. Den ligner en bodega og de laver god dansk bodega mad. Når sommeren er for kold eller det regner – er stedet hyggeligt og rart. Parisbøffen er ok og det samme gælder karrysilden. Og for fanden så slut da med ”Camembert frites m. solbærsyltetøj.”

(Om sommeren har Strandpavilionen en stor dejlig have og god servering. Indbegrebet af Hornbækstemning. Bodegaen ligger nærmest i haven.)

Litteratur

Praktisk information

Lej huset i Hornbæk

Huset i Hornbæk kan lejes for 10.000 kr. pr. uge.

Huset er 120 kvm i to plan.

1. salen har to soveværelser samt en alkove med plads til et barn i det ene soveværelse. Gæstehuset har en dobbeltseng. Huset har to terrasser. En foran hovedhuset, og en foran gæstehuset med simpelt køkken uden vand.

Der er opvaskemaskine og pejs. Der er udendørs garageplads på grunden.
Toget passerer tæt forbi huset et par gange i timen. Man kan høre en klokke ringe når toget passerer. Der kører ikke tog om natten men i hverdage er første tog kl 6. Toget larmer kun lidt da det er elektrisk.

Det tager fem minutter at gå til Hornbæks bedste badestrand. Og man kan cykle til byen på fem minutter.10.

Booking

Kontakt os her

E-mail
Lone Christoffersen
loneb@tomchristoffersen.dk

Telefon
Tom Christoffersen +4526377210
Lone Christoffersen +4526127210

– eller skriv til os direkte her

    Ud over muligheden for at leje en af de omtalte boliger, arrangerer vi også rejser til:

    Iran

    Kunst og kulturrejse til Iran

    Libanon

    Kunst og kulturrejse til Libanon

    Læsø

    Kunst og kulturrejse til Læsø

    Tanger og Alexandria

    Kommende rejser til Tanger og Alexandria

    Scroll to Top